ELSZÁMOLTAMAGÁT.HU EGY BLOGBEJEGYZÉS ÉS A TÉNYEK

2019-et írunk, egy blogger oldalán megjelent egy a cégünket és a szolgáltatásunkat lejáratni szándékozó cikk, amely egy-két ügyfelünk esetében bizonytalanság érzését keltette. Annak érdekében, hogy azon jövőbeni érdeklődőinket is megnyugtassuk, akik a személyes tapasztalat helyett ilyen írásoknak adnak hitelt, itt tételesen cáfoljuk (leleplezzük) az abban megjelent rágalmakat, hamis állításokat és szándékos csúsztatásokat. Dőlt betűvel jelezzük a blogger állításait, vastagított betűvel pedig a tényeket, cáfolatokat.

A trükk, amit az oldal ajánl: veszel egy lakást féláron, úgy, hogy az idős lakója még benne van. Kifizeted a 20%-át, majd a fennálló részt életjáradékként az idős embernek.

Tehát az ajánlat: garantáltan kapsz egy ingatlant féláron, ráadásul úgy, hogy csak a 20%-át fizeted ki egyszerre, a maradék 30%-ot apránként, de már az első nap a nevedre kerül a lakás. Hahó, hol lehet aláírni? Igen, be kell fizetni előre(!) néhány százalék ügyintézési díjat, de a bolondnak is megéri. (2% a lakás piaci árának, nem a vételárának, meg valami letétet is lehet olvasni, nem igazán derül ki, mennyit kell a végén befizetni.)

A fent leírt (és az általunk közvetített) szerződésforma neve életjáradéki szerződés, amely hozzávetőleg 100 éves múltra és gyakorlatra tekint vissza. Sőt, korábban 3 nagy szolgáltató (Hild Életjáradék Zrt., FHB Életjáradék Zrt., OTP Életjáradék Zrt.) is jelen volt a hazai ingatlanpiacon ilyen termékkel, konstrukcióval és kötöttek több ezer szerződést az idősekkel. Tehát a cikk írója egy már régóta létező és működő dolgot kérdőjelez meg és állít be átverésnek, amivel a rágalmazáson túl még az olvasókat is megtéveszti.

Nézzük, mit tudunk meg erről a nemzetközi részvénytársaságról, aki 20 éve a szakmában van?

A blogger által átfogalmazott mondat valójában így szólt: „cégünk munkatársai 20 éves szakmai tapasztalattal bírnak, márpedig ez vitathatatlan tény!

Először is milyen cég ez, ha még cégneve sincs? Nemzetközi részvénytársaság, de akkor ez miért nem derül ki a cégnévből? Ez nem is cégnév, csak egy kitalált fantázianév.

Van neve! Four Generations Property SE amely egy 2012 óta létező cég, továbbá a nevében az SE rövidítés jelentése Európai Részvénytársaság. Ebből azért elég egyértelműen kiderül hogy a cég nemzetközi!

A Google miért hoz nulla találatot a cégre, leszámítva a saját oldalaikat? Mi lenne ez? Limited? Co.? Kft? Olvastam, hogy szlovák, azt is, hogy cseh háttér, de ott sem tudnak semmit ilyen nevű cégről. Jól kezdődik….

Az igazság, hogy a Google jócskán dob fel találatot, amint a cég nevét beírjuk a keresőbe, ingatlanos oldalak ahol a lakásokat, házakat hirdetjük, hírportálok ahol valódi újságíróktól valódi cikkek szólnak rólunk, a tematikus Facebook oldalaink amelyeken az elmúlt években több mint 1200 általunk írt cikket tettünk közzé, hogy csak néhány példát említsünk. A cégforma (ahogy már említettük) Európai Részvénytársaság, és nem cseh hátterű hanem a Cseh Köztársaságban alapították ez nagyon nagy különbség. Végül sehol nem állítottuk, hogy szlovák cég lenne, nyilván ez a hamis állítás is azt igyekszik sugallni, hogy a céggel valami nincs rendben.

A honlapjaik (mert van egy pár, ugyanarra a kaptafára felhúzva) tulajdonosa a domain.hu szerint egy weboldalt gyártó magyar vállalkozás. Ez lenne a 20 éves nemzetközi háttér? Ha egy weboldalt gyártó cég áll mögötte, akkor az a ciki, ha ennyire bujkál a cég, hogy nem a saját nevén jegyeztette be a saját weboldalait, akkor pedig az.

Még egyszer, 20 éve szakmai tapasztalat nem pedig 20 éves nemeztközi háttér, bár fentebb még azt írta, hogy azt állítottuk 20 éve vagyunk a szakmában, tehát a folyamatos hazudozás mellett még csak nem is következetes. Továbbá a domian név a Four Genrations Property SE nevén van, tehát újabb hamis állítások.

De nézzük meg a nemzetközi céghálózat nemzetközi domainnevét, a FOURGENPROPERTY.COM-ot. El sem hiszed, ugyanaz a magyar weboldalt gyártó cég áll mögötte, mint a magyar oldalak mögött.

Valójában a céghez tartozó domain név a FOURGENPROP.COM, és igen egy magyar weboldalkészítő cégre bíztuk az elkészítését és annak karbantartását is. Micsoda leleplezés!

Egy eldugott dokumentumban van egy cím és egy cégjegyzékszám: Vezérigazgatóság: 1133 Budapest, Váci út 22-24. cégjegyzékszám: 242 14 221. Gondolom meg sem lepődünk, hogy ez a szám hamis. Eleve 10 számjegynek kellene lennie és nem lehetne az első két karakter 20-nál nagyobb, ugyanis az jelzi a megyét, amiből 20 van összesen (mert Budapest az egyik). Aki ezt a számot odaírta, arra sem vette a fáradságot, hogy fél percet guglizzon, mi is az a cégjegyzékszám. Mivel Magyarországon telephelyet létesített a cég (sőt mindjárt egy vezérigazgatóságot), így biztos van (kellene lennie) magyar cégjegyzékszámának és adószámának.

A cégjegyzékszám az impresszumban és az adatkezelési tájékoztatóban is megtalálható, ezek transzparens módon a szokásos helyet a weboldal láblécén vannak elhelyezve és koránt sincsenek eldugva. De mi még ezt is túlteljesítettük, hiszen a főoldalon kiemelt helyen mindkettőből idézünk a weboldalunkra látogatóknak. A cégjegyzékszám igen is valós, és bár a cikk írója korábban élcelődött a cég nemzetköziségén, ekkor mégis csak magyar cégjegyzékszámban és formátumban tudott (vagy akart?!) gondolkodni. Tehát igen újabb hamis állítások. A cég hivatalos adatairól ide kattintva  https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma?nazev=Four+Generation mindenki meggyőződhet. Végül, soha nem állítottuk, hogy telephelyet létesítettünk volna Magyarországon, legfőképpen azért nem mert ezt a cégforma szükségtelenné teszi.

Nos, ez a cég szerepel az MNB feketelistáján, konkrétan betiltották a magyarországi működését.

Nos, 2018-ban valóban vizsgálta az MNB a tevékenységünket, de az számunkra igen kedvező módon zárult. Ugyanis azóta azon kevesek közé tartozunk, akiket a vizsgálat végén nem bírságolt meg a Felügyelet! Csak példa képpen abban az évben a CIB Bank 35 millió Ft az Erste Bank 79 millió Ft, Takarékszövetkezet 18 millió Ft, de hogy ne csak pénzintézeteket említsünk, az Ingatlan Hasznosító és Befektető Ingatlanbankár Kft. 7,9 millió Ft bírságot kapott. Mindeközben minket egy fillérrel sem büntettek meg! Ezt azért elég nehéz negatívumként feltüntetni, persze a blogger tett rá egy gyenge kísérletet.

De nézzük az eltiltásról szóló állítást is! A Felügyelet a határozatában a bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött, betét gyűjtését és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadását, vagyis a pénzügyi tevékenység végzését tiltotta meg. De az ingatlanközvetítést a saját tulajdonú ingatlanok adásvételét és bérbeadását, ami a Four Generations Property SE valódi tevékenysége azt még csak meg sem említik a határozat szövegében. Tehát újabb hamis állítás újabb dezinformáció.

Na és a hirdetések? A cég ingatlan.com-os oldalán kemény 13 hirdetés van, azonban egyik sem tűnik létezőnek, mindnél kamu kép a Bazilikáról, Lánchídról, stadionról, stb. Belekattintva egy-egy hirdetésbe, nulla, azaz nulla kép van bármilyen ingatlanról is. Nagyon úgy tűnik ezek alapján, nincs is valódi ingatlanuk, amiket értékesítnének.

Az általunk forgalmazott ingatlanok esetében külső képet azért nem teszünk ki, hogy ne kerüljenek ki minket az érdeklődők, vagyis, hogy ne keressék fel idős megbízóinkat nélkülünk, ez ugyan egy régi ingatlanos szokás, de a blogger mégis nagyon rácsodálkozott. Belső fotókat pedig a megbízóink kérésére nem teszünk fel mert elmondásuk szerint azokat az ismerőseik felismerik, holott ők nem akarják tudatni senkivel, hogy ilyen szerződést kívánnak kötni. Aminek a rosszindulatú megjegyzések elkerülése mellett leginkább az az oka, hogy félnek kitudódik, hogy az életjáradéki szerződés okán sok milliós összeghez fognak jutni, ami nyilván számos valós veszélyt hordoz magában.

Természetesen minden a befektetési lehetőség után érdeklődő egy személyes konzultáció keretében áttanulmányozhatja az ingatlanokról elkészült igazságügyi szakértői véleményeket, amelyek számos fotót is tartalmaznak. Sőt a konzultációt követően a kiválasztott ingatlanokra vonatkozó dokumentációkat e-mailben is elküldjük részükre. Az „egyik sem tűnik létezőnek”  megjegyzés nem csak üres spekuláció, de messziről bűzlik róla a teljes információ- és tudáshiány is. 

Már csak az a kérdés, ki az a balek, aki odaadja nekik az ingatlanát féláron?

Újfent megkérdőjelezi az életjáradéki szerződés létét, annak működését és azt, hogy vannak olyanok, akik ilyet megkötnek. Sőt egyenesen baleknak nevezi az idős embereket! Amivel nem csak megtéveszti az olvasókat, de a nyugdíjasok felett is ítélkezni merészel az idősek anyagi helyzetének és életkörülményeinek alapos ismerete nélkül!

Egy idős ember bármikor köt eltartási szerződést reális áron, miért kótyavetyélné el az ingatlanát ennyiért?

Az eltartási szerződés teljesen más jogügylet, ugyanis ott fizikai jelenlétet és személyes gondoskodást ír elő a szerződés, amiért cserébe a kötelezett az idős személy vagy személyek halála után megkapja az ingatlan tulajdonjogát. Ezzel szemben az Életjáradéki Szerződésben a kötelezett a fizikai jelenlétet és személyes gondoskodást egyszeri és vagy rendszeres (havi) járadéki összegekkel váltja ki és azonnal tulajdonába kerül az érintett ingatlan. Újabb hamis állítás és teljes ismerethiány.

Hogyan történik a lakásom/házam felértékelése?

Az ingatlan értékét egy független értékbecslő cég szakértője határozza meg. Az ajánlatot a lakás valós piaci értéke alapján számítjuk ki, a banki gyakorlattal ellentétben nem alkalmazunk semmiféle levonást. Tehát a vásárlók garantáltan féláron kapják meg azt az ingatlant, amiért az idősek garantáltan a valós piaci árat kapják, mert semmiféle levonást nem alkalmaznak, nem úgy, mint a csúf bankok.

Ebben az esetben még az olvasás értelmezés sem megy a bloggernek, ugyanis az általa oda citált mondat is egyértelműen leírja: „ajánlatot a lakás valós piaci értéke alapján számítjuk ki” tehát nem a piaci értéket kapják meg hanem abból számoljuk ki az ajánlatot vagyis a járadék összegét. Itt már olyan verejték szagúan igyekszik valami leleplezőt írni, hogy ezzel újabb hazugságba és csúsztatásba keveri magát.

Azt sem annyira értem, miért olyan biztosak benne, hogy az ingatlanát bedobó idős ember kellően gyorsan meghal, nem fog kétszer annyiba kerülni az ingatlan a végén, ha túl sokáig élne a (volt) tulajdonosa. Mivel az egyik honlap szerint már 70 éves kortól várják az időseket és a KSH szerint egy ma 70 éves még átlag 15 évig él, valahogy nagyon nem jön ki a számolás. Vagy én nem kapom meg garantáltan féláron az ingatlant, vagy a tulajdonos nem kap élete végéig életjáradékot. De ha megígérték, hogy féláron, akkor én elhiszem nekik bemondásra.

Nézzünk egy konkrét példát: Az idős személynek van egy 40 milliós ingatlanja amiért Ő az egyösszegű kifizetést választva kap 20 millió forintot. Tehát egyrészt igenis féláron jut a befektető az ingatlanhoz, másrészt indifferens meddig él a szépkorú, hiszen az 50%-nál soha nem fizet többet a befektető. Megint hamis állítás megint az olvasók félrevezetése és persze a teljes tudáshiány.

Az is felmerül az emberben, miért éri ez meg a cégnek? Miért csinálnak ekkora felhajtást 2% jutalékért ahelyett, hogy eladnák ezeket az ingatlanokat egyszerűen a piacon az átlagos 4%-os ingatlanos jutalékért?

A cégünk a vevői és az eladói oldalról is kap jutalékot, amely együttesen magasabb, mint a blogger által leírt 2%, sőt még a piaci 4%-nál is nagyobb. Újabb hamis állítás, és teljes információhiány.

A szokásos körök után az ügyvéd az alábbi dolgokat kifogásolta: a hivatkozott otthonteremtési alternatíva ténylegesen önkéntes műnyilvántartásba vételre került. Ööööő, nincs valami apró különbség a “szabadalommal védett” és az “önkéntes műnyilvántartásba vétel” között? Én sehol nem írtam, hogy nem vették önkéntes műnyilvántartásba, ellenben ők igen, hogy szabadalommal védett.

Egyrészt az önkéntes műnyilvántartásba vételt is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala végzi csakúgy, mint a szabadalmak bejegyzését. Másrészt bár van különbség a szabadalom és a műnyilvántartás között, de a lényeg, azzal, hogy a cég tulajdonosa regisztrálta az üzleti modellt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, ezzel nem csupán felvállalta, hogy ez az Ő szellemi terméke, hanem ki is fejezete vele hogy a cégén keresztül hosszútávon tervezi ezt a szolgáltatást nyújtani. Az már csupán költői kérdés, hogy mit gondolt a blogger milyen hátrány érheti az ügyfeleket, hogy a szabadalom helyett önkéntes műnyilvántartásba vételen keresztül lett regisztrálva az üzleti modell a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál?

Ezen a számon egy 2013-as “szakirodalmi mű” van nyilvántartva, erre hivatkozott az ügyvéd. Nyilván a Four Generations Property nemzetközi cég írta Kinga és Krisztián álnéven, hiszen azt állítják, hogy “A Four Generations Property, mint a szabadalom tulajdonosa”.

Bármilyen meglepő is nem a cégek, hanem az emberek szoktak feltalálni dolgokat és megalkotni szellemi termékeket, arról viszont talán még a blogger is hallott, hogy a találmányokat, szellemi alkotásokat, illetve azok rendelkezési jogát át szokták ruházni például egy cégre. Hiszen nyilván nem egy Coca Cola nevű ember alkotta meg az üdítőital receptjét, de a fotósok is eladják, átruházzák az általuk készített képeket például egy magazinnak. Ismét szándékos csúsztatás és az alapvetések megkérdőjelezése.

a cég elnevezése: SE azaz európai részvénytársaság (nemzetközileg használt neve a latin Societas Europaea kifejezés, röviden SE) egy választható cégforma az Európai Unióban (EU) működő gazdasági társaságok számára.

Biztos bennem van a hiba, hogy sehol nem láttam leírva a cég weboldalain, hogy SE és sehogy nem találtam a Google-lel ilyen nevű céget. (Konkrétan nulla találat a saját oldalakon kívül, ami azért nem semmi manapság.) Számoljuk meg, hányszor látjuk leírva a cég neve után, hogy SE:

Ezzel ellentétben a weboldalon, és a világhálón is számos helyen szerepel az SE rövidítés, de ha már ennyire hiányérzete van az úriembernek, bízunk benne, hogy többi cég, például a DH esetében is szóvá tette ugyan ezt mert nem igaztán látni, hogy a Duna House Nyrt. megnevezést oly’ gyakran használná akárcsak a saját weboldalán. Ahogy az OC sem sűrűn alkalmazza az Otthon Centrum Franchising Kft. kiírását, sőt mindkettő esetében még a domain név is ez a bizonyos kétbetűs rövidítés.

Természetesen ezzel semmi gond az okok és az előnyök legtöbbünknek nyilvánvalóak és lefogadottak. De amíg az minden más társaság esetében rendben van, addig a mi cégünk esetlében már kétségek közti vergődést okoz a bejegyzés írójának. Ez egyértelműen a kettős mérce alkalmazása és ebből kifolyólag szándékos ferdítés és félrevezetés.

A cég egyébiránt Prágai székhelyű tehát Cseh, semmi ezzel ellentétes állítás nem található egyik felületen sem. Semmilyen ilyen állítás sincs sehol, de még csak halvány utalás sem. Ahogy én sem mondtam, hogy nem cseh.

De bizony, hogy állította, mégpedig így: „Olvastam, hogy szlovák, azt is, hogy cseh háttér, de ott sem tudnak semmit ilyen nevű cégről.” Újabb hazugság vagy memória zavar nem tudni, de egyik sem biztató.

4. iroda: Az iroda szolgáltatója REGUS tőlük béreljük az irodát, hálózatuk közel 3000 irodaházat foglal magában, mintegy 900 városban, 120 országban. A bérlőik között van például az AMAZON a Linkedin az UBER a Discovery Channel, ha nekik jó akkor talán másnak sem lehet kifogása ellene, hogy ezen a szolgáltatón keresztül béreljen egy cég irodát. Az egy szem telefonszám megjegyzésnek sincs semmi értelme, hiszen a legtöbb cégnek egyetlen központi telefonszáma van, még az olyan jelentős ügyfélkezeíést bonyolítóknak is mint az bankok vagy a mobil szolgáltatók. Ha valakinek nem esne le, arról a cégről van szó, akitől az irodát bérlik. Nem egész értem, ez hogyan jön ide, de rendben van, egy komoly cégtől bérelnek irodát. Én mindössze annyit írtam, hogy még az egy szem telefon is az irodaház nevén van, ezért ebből sem tudunk meg semmit.

Minden szolgáltató irodaház esetében alapvető, hogy a telefonszámokat és az azokhoz tartozó előfizetéseket nem írják át a bérlők nevére, még 3-5 éves bérleti szerződés esetén sem. Az persze eleve abszurd, hogy egy céget a telefonszámok és előfizetéseik száma alapján ítéljen meg bárki is. De az is lehet, hogy csupán irigységről van szó, ugyanis a bloggernek még telefonszám sincs, sem bérelt, sem saját sem vezetékes sem mobil.

valótlan tényállítás, hogy a cégnek van magyarországi telephelye! Ez sem igaz sehol nem szerepel, hogy Magyarországi telephellyel rendelkezik a cég, ismét egy légből kapott állítás, ami semmi mást nem céloz mint a botránykeltést! Hát, ha valótlan a tényállás, akkor nem én mondtam valótlant. A cég állítja az interneten, hogy VEZÉRIGAZGATÓSÁGGAL rendelkezik a Váci úton, valamint MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETTEL. 

A vezérigazgatóság és a képviselet nem telephely és nem is székhely. Amit egy olyan valakinek, aki kényesen ügyel például a szabadalmi oltalom és az önkéntes műnyilvántartás közötti különbségre, kutya kötelessége lenne tudni! Ismét a kettős mérce a csendőrpertu és a magyarázom a bizonyítványom sajátos elegye.

azt már – jogászként – szóra sem méltatom, hogy Ön nem ismeri a különbséget az Életjáradéki és a Tartási-gondozási szerződésjogi konstrukciója között. Mindkét polgári jogi intézmény bizonyos szerencse elemet is tartalmazó szerződés, tehát garanciát Ügyfelem sem ígért senkinek a jogügylet megkötése után. Hát, ehhez képest elég agresszíven hirdetik az 50%-os vételárat.

Mivel a szerződés a befektetők és az idős személyek között jön létre, evidens, hogy a közvetítő arra vonatkozó garanciákat nem vállal, nem is vállalhat. De ettől függetlenül igaz, hogy a szolgáltatásunknak köszönhetően 50%-os vételáron (sőt még kedvezőbb feltételekkel is) lehet ingatlanokhoz jutni. Újabb rosszindulatú sugalmazás, amelynek alapja a szándék mellett a totális információ hiány.

Végül de nem utolsó sorban csupán gondolatébresztőnek íme néhány adat és információ: Az írásban 23 hamis állítás és számtalan félrevezető csúszatás van ami már önmagában is elég súlyos. Ehhez jön még hozzá, hogy bloggernek nincs irodája, nincs címe, nincs telefonja, nincs cége, csupán egy vidéken bérelt postafiók köti össze a valósággal. Soha nem kereste meg cégünket és nem kért információkat a szolgáltatásunkról, nem akart találkozni ügyfeleinkkel sem az életjáradékos sem a befektetői oldalon. Ami nem csak a lejáratási szándékot teszi egyértelművé, de a bértollnokoskodás  gyanúját is feleveti, hiszen kevéssé valószínű hogy csupán a saját örömére hordjon össze valaki ennyi hazugságot és úgy írjon bárkiről, bármit, hogy akárcsak egyetlen kísérletet is tett volna az érintettek megkeresésére és az első kézből történő informálódásra.